Langdskidappen

Köpa längdskidor - Tips att tänka på

Hem / Åka längdskidor
Här hjälper vi dig som vill ha hjälp att välja längdskidor. Det finns nämligen en del saker du bör ha koll på när du ska köpa längdskidor. Tips och köpguide kan du därför ta del av här. Läs mer om viktiga aspekter såsom spann, längd, åkstil och mycket annat. Det är viktigt att du alltid anpassar skidorna till dig och din ambition, annars riskerar åkningen att inte bli bra.

Viktiga aspekter när du ska välja längdskidor

Det finns en hel del du bör tänka på när du ska köpa längdskidor. Guide för dig som känner dig osäker finns därför här nedan. Vi har listat de främsta aspekterna du bör ha koll på när du står inför ditt val. Du får även tips på populära varumärken och var de finns att köpa. Det ska inte behöva vara svårt att välja längdskidor – för samtliga tips gäller att du ska utgå ifrån dig själv. Ha alltid det i åtanke.

Klassisk eller skate-åkning

Det finns två typer av längdskidåkning. Den vanligaste är klassisk åkning, främst för nybörjare och motionsåkare. Skate-åkning, eller friåkning som den andra tekniken även kallas är mer komplicerad och liknar skridskotekniken. Beroende på vilken åkning du har tänkt utföra, bör du anpassa ditt val av längdskidor. Skateskidor är kortare i modellen och aningen lättare till vikten.

Användningsområde/åkarnivå

När du ska välja längdskidor ska du alltid utgå från din ambition, alltså vilken åkarnivå och längdåkningsteknik som du har. Det är stor skillnad om du är nybörjare eller mer erfaren tävlare. Som nybörjare behöver du en mjukare skida med ett bredare spann, de är nämligen enklare att hantera. Är du mer erfaren bör du satsa på en hårdare längdskida med ett mindre spann.

Anpassa alltid till vikt & längd

Hur långa ska längdskidor vara? Det är helt individuellt. Du ska alltid utgå från din kroppslängd, och sedan lägga på ca 20-30 cm, om du har tänkt köpa klassiska längdskidor. Du ska även anpassa valet till din vikt, eftersom det påverkar spannet och belastningen på skidorna. Detta är något som du oftast får uppge i samband med köp, oavsett om du ska köpa längdskidor på nätet eller i butik.

Rätt spann under skidorna

Har du inte rätt spann under skidorna, så kan din åkning bli både instabil och ojämn. Spannet ska alltid anpassas till din vikt och typ av skida. Beroende på vallning eller ej kan även spannet variera. För att få till rätt utformning används oftast ett verktyg i butiken i samband med köpet. Skulle du köpa längdskidor online så får du oftast uppge din vikt för att få till rätt anpassning.

Vallningsfria skidor eller inte?

Frågar du de mest erfarna inom branschen, så är vallning alltid att föredra. Det bidrar nämligen till ett bättre fäste och glid. Nackdelen är att det kräver kontinuerligt underhåll. För dig som inte tänkt åka på elitnivå är vallningsfria längdskidor ett bra alternativ. Nya generationens ”skin-skidor” är ett alternativ till vallningsfria skidor som blir mer och mer populärt och som är enkelt att ta hand om för dig som inte åker så ofta.

Bottenmaterial

Det finns olika bottenmaterial under skidorna som gör att fäste, vallning, glid och stabilitet påverkas. Det är vanligt att skidorna är utrustade med plastbotten, men dessa bör du helst undvika. De glider nämligen dåligt och är inte anpassade för vallning. Enligt de mest erfarna är det alltid bäst med ett bottenmaterial som efterliknar tävlingsskidornas bottenmaterial. Detta kan du alltid kolla med butiken.

Längdskidor eller färdiga paket

Längdskidspaket kan låta smidigt, men egentligen ska du alltid anpassa all utrustning utefter din kropp och ambition. Nackdelen med färdiga paket är att de är anpassade för att fungera bra ihop, men det betyder inte att de är den bästa sammanställningen för dig. Ska du åka längdskidor några enstaka gånger, och mest för skojs skull, kan du köpa ett färdigt paket. Ska du däremot satsa mer bör du välja respektive utrustning för sig.

Dyra eller billiga längdskidor

Det kan vara väldigt dyrt att köpa längdskidor. Tips är därför att även se över utbudet för begagnade längdskidor. Många eliter byter ut sina skidor en gång per år, vilket gör att du kan få tag på billiga längdskidor som är i ett mycket bra skick. Vill du köpa helt nya bör du anpassa priset till ditt användningsområde och hur mycket de ska användas.

Välja längdskidor - Snabb sammanfattning

  • Anpassa skidorna till din åkteknik
  • Välj längdskidor utefter din nivå
  • Anpassa längden på skidorna utefter din kroppslängd
  • Fundera över om du vill valla eller inte
  • Viktigt med rätt spann under skidorna
  • Utgå från din vikt när du anpassar spannet

Begrepp att hålla koll på:

  • Klassisk åkning = Den vanligaste och mest traditionella åkstilen i Sverige.
  • Skate = En åkstil som även kallas fristil/friåkning. Liknar skridskoåkning i dess teknik.
  • Vallning = Ett typ av klister som fästs på skidans undersida för att ge ett bättre glid och fäste.
  • Spann = Den del på undersidan av skidan som inte nuddar underlaget. Det är där som fästvallan appliceras.
  • Skin-skidor = Ett bra och populärt alternativ till vallningsfria skidor.

Här kan du köpa längdskidor online

Populära tillverkare

Marknaden för längdskidor är stor. Oavsett om du har tänkt köpa längdskidor online eller i butik är det bra att hålla koll på de främsta tillverkarna. För att hjälpa dig lite på traven har vi listat de bästa märkena som du kan hålla extra utkik efter när du ska köpa längdskidor.

Fischer

Fischer är ett varumärke från Österrike, som i många år tillverkat skidutrustning för dam, herr och barn. De är marknadsledande och tillverkar produkter av högsta kvalitet. Priserna är inte de billigaste, men inte heller de dyraste.

Salomon

Salomon är ett riktigt populärt varumärke när det kommer till inomhus- och utomhussporter. Inte nog med att de tillverkar riktigt bra sportkläder, de gör även utrustning för längdskidåkning. De är en komplett leverantör att lita på.

Atomic

Atomic säljer all sorts skidutrustning såsom skidor, bindningar, pjäxor och andra tillbehör. I jämförelse med andra varumärken säljer de relativt billiga längdskidor. Produkterna är av mycket hög kvalitet och de arbetar kontinuerligt för att komma med nya designer.

Rossignol

Rossignol är ett franskt skidmärke som blivit större de senaste åren. De tillverkar både pjäxor, bindningar, längdskidor och andra skidor. Deras produkter är av mycket bra kvalitet och de är riktigt populära i hela Europa.

Alpina

Alpina tillverkar främst pjäxor till längdskidor och andra skidor. Fördelen med deras pjäxor är att de passar till flera olika modeller. Pjäxorna är rejäla och stabila, och av mycket bra kvalitet. De håller dessutom värmen riktigt bra oavsett temperatur.

Madshus

En av de allra största och mest välkända märkena inom skidutrustning. De tillverkar allt från skidor och pjäxor, till andra tillbehör som du kan tänkas behöva. Madshus är en stor konkurrent till Fischer, mycket tack vare deras innovativa produkter till ett överkomligt pris.